WIJ ZIJN ER VOOR JOU

Vragen over glasvezel?
Brofiber maakt het duidelijk

De meest gestelde vragen over glasvezel en Brofiber
Wat wil je weten?

Uitleg en antwoorden

We kunnen ons voorstellen dat de aanleg van glasvezel veel vragen oproept. De video hiernaast hieronder zal de meeste vragen wegnemen. Je kunt ook de veel gestelde vragen hieronder raadplegen om antwoorden te vinden. We hebben ze onderverdeeld in de volgende categorieën:

Mochten er dan nog vragen zijn, kun je altijd contact met ons opnemen.



Samenwerking Brofiber-Glaspoort

Vragen omtrent de samenwerking die Brofiber en Glaspoort aangegaan zijn

Huidige klanten

  • Ik heb me aangemeld en eenmalig € 100 betaald om de kabel binnen te leggen en gebruik te maken van de glasvezel, wat nu?
  • Moet ik me opnieuw aanmelden als ik me eerder voor een aansluiting (A actief of B passief) heb ingeschreven?
  • Ik ben al een tijdje klant bij Brofiber, moet ik nu wisselen van provider?
  • Kan ik straks nog kiezen uit de huidige aanbieders/providers?
  • Hoe blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en de werkzaamheden?
Ik heb me aangemeld en eenmalig € 100 betaald om de kabel binnen te leggen en gebruik te maken van de glasvezel, wat nu?

Als je nog geen gebruik hebt kunnen maken van de glasvezel met de huidige providers, dan heb je nog niet het voordeel gehad van 3 maanden gratis internet en krijg je de inlegkosten terug.

Moet ik me opnieuw aanmelden als ik me eerder voor een aansluiting (A actief of B passief) heb ingeschreven?

Geïnteresseerden die zich eerder al aangemeld hebben, ongeacht of dit voor een actieve dan wel passieve aansluiting was, hoeven dit nu niet nogmaals te doen.

Ik ben al een tijdje klant bij Brofiber, moet ik nu wisselen van provider?

Nee, je kunt gewoon gebruik blijven maken van de huidige provider. Als je contract afloopt kan je kiezen uit de providers van Glaspoort.

Kan ik straks nog kiezen uit de huidige aanbieders/providers?

Vanaf 15 augustus 2023 is er een ruimer aanbod van providers – zie daarvoor het overzicht onder particuliere markt.

Hoe blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen en de werkzaamheden?

Zoals je van Brofiber gewend bent, via de flyers, website en nieuwsbrieven.


Nieuwe klanten

  • Wat is de vervolgstap na de oplevering van Brofiber?
  • Wanneer werkt de KPN dienst op het netwerk?
  • Ik heb nu KPN via de oude kabel. Wat zijn de kosten om dit over te zetten naar glasvezel van KPN?
Wat is de vervolgstap na de oplevering van Brofiber?

Nadere informatie volgt later via Glaspoort

Wanneer werkt de KPN dienst op het netwerk?

Nadere informatie volgt later via Glaspoort

Ik heb nu KPN via de oude kabel. Wat zijn de kosten om dit over te zetten naar glasvezel van KPN?

Dit kost u niets, KPN gaat op termijn alle klanten kosteloos overzetten naar glasvezel.


Glasvezel algemeen

Algemene vragen over glasvezel

  • Wat is glasvezel en hoe werkt het?
  • Wat is een glasvezel netwerk?
  • Wat kan ik met glasvezel?
  • Waarom zou ik voor glasvezel kiezen?
  • Is glasvezel duurzaam?
  • Krijg ik met glasvezel ook Interactieve Televisie?
  • Waar kan ik mij aanmelden voor een glasvezelabonnement?
  • Werkt glasvezel sneller als je dicht bij het verdeelstation zit?
  • Waarom is een hoge uploadsnelheid belangrijk?
  • Wat als ik ga verhuizen?
  • Zijn er technologische alternatieven?
Wat is glasvezel en hoe werkt het?

“Glasvezel, ook wel fiber genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezelkabels werken met licht, het verzenden van de data gebeurt door het zenden van licht. Als je een lamp op een glasvezelkabel zet zal je zien dat het licht er aan de ander kant uit komt. Er zit een zeer lage demping op de glasvezelkabel. Door het licht razendsnel aan en uit te zetten onstaat er een patroon, op deze manier wordt de data verzonden. De werking hiervan is door interne reflectie zeer stabiel en supersnel waardoor up- en downloadsnelheid gelijk zijn. Een mooi filmpje van het Klokhuis legt dit nader toe.




Wat is een glasvezel netwerk?

Een glasvezelnetwerk is een netwerk van glavezelkabels dat gebruikt wordt om informatie te verzenden. De kabels liggen in de grond en verbinden huishoudens direct met razendsnel internet. Als je bent aangesloten op het glasvezelnetwerk wordt al het internet via glasvezel verzonden, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld trage koperkabels. Rondom een woongebied ligt een dikke grondkabel die uitkomt in de wijkcentrale. Vanuit deze wijkcentrale wordt de dikke kabel in dunnere kabels verdeeld (de wijkgrondkabel) om verschillende wijken te bereiken. Deze wijkgrondkabel gaat weer over in de grondkabels. Vanuit deze grondkabel wordt de glasvezelkabel naar uw huis getrokken. Dit noemen we ook wel ‘Fiber to the Home’, oftewel ieder huis zijn eigen glasvezel.

Wat kan ik met glasvezel?

Veel, en in de toekomst nog veel meer. Met glasvezel kunt u razendsnel en stabiel internetten, tv-kijken en bellen. Op meerdere apparaten tegelijk en overal in huis. Maar ook steeds meer huishoudelijke apparaten krijgen een eigen internetverbinding. Dankzij glasvezel ontstaan er zo nieuwe diensten op gebied van beveiliging, zorg en entertainment.

Waarom zou ik voor glasvezel kiezen?

Internet en alle toepassingen die daarbij komen kijken maken een steeds groter onderdeel uit van ons dagelijks leven. Gemiddeld per jaar stijgt het data verkeer aanzienlijk. Met glasvezel ben je klaar voor de toekomst. Van computer en mobiele telefoons gaan we langzaam over op televisies, thermostaten en muziekinstallaties die gebruik maken van het internet. Dit vergt veel van de huidige internetkabel, met trage en onbetrouwbare verbindingen als gevolg. Het glasvezelnetwerk kan deze grote capaciteit wel aan en werkt een stuk sneller. De verbinding is sneller, betrouwbaarder en stabieler. De beste optie voor nu en de toekomst.

Is glasvezel duurzaam?

Ten opzichte van traditionele (koper)netwerken verbruikt communicatie via glasvezel veel minder energie. Verder is glasvezel milieuvriendelijk vanwege het feit dat er geen (giftige) metalen in de grond gaan en het is niet geleidend zodat er geen bliksem mee naar binnen kan komen via die glasvezelkabel. Ook heeft een glasvezelnetwerk een langere levensduur en minder onderhoud nodig dan een traditioneel koperen netwerk.

Krijg ik met glasvezel ook Interactieve Televisie?

Ja, dit is een internet gestuurde dienst dus met glasvezel kan dit geleverd worden. Het hangt nog wel af van het type abonnement dat u kiest bij de provider. Bij vrijwel alle aanbieders is interactieve televisie wel inclusief.

Waar kan ik mij aanmelden voor een glasvezelabonnement?

Dit kan via onze contactpagina.

Werkt glasvezel sneller als je dicht bij het verdeelstation zit?

Nee, bij glasvezel maakt dat juist niets uit. Het signaal is dan overal even sterk. Bij een koper verbinding is hierbij wel sprake.

Waarom is een hoge uploadsnelheid belangrijk?

Dat belang gaat veel verder dan het gemak waarmee bijvoorbeeld grote bestanden ‘in de cloud’ kunnen worden gezet. We gaan met z’n allen steeds meer informatie verzenden en ontvangen. Denk daarbij aan interactief televisiebeeld (we stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit en willen over steeds meer zenders beschikken). Maar ook filmpjes en fotoboeken uploaden om deze bijvoorbeeld af te kunnen laten drukken. De afgelopen 7 jaar is de hoeveelheid verzonden data ver-tien-voudigd. De verwachting is dat die hoeveelheid de komende 7 jaar zelfs zal ver-twintig-voudigen! Er komen steeds meer diensten, bijvoorbeeld Zorg-op-afstand. Om dergelijke toepassingen mogelijk te maken, is het niet alleen noodzakelijk dat het beeld van bijvoorbeeld een zorgverlener u snel en goed kan bereiken, maar ook dat úw beeld vanuit uw eigen huis snel en goed ge-upload kan worden naar de zorgverlener. Zorg is niet alleen belangrijk voor mensen die veel met computers doen, maar juist voor iedereen. Dit soort toepassingen zullen in de nabije toekomst een enorme vlucht nemen. Anderen hoeven zich ook geen zorgen over u te maken als er goede ICT middelen beschikbaar zijn. Het ontzorgen van uw omgeving is het meest sterke punt. Voor televisie kijken gebruiken veel mensen een satellietverbinding. Voor internet is dit geen goede oplossing, omdat de verbinding storingsgevoelig is bij slecht weer en er een vertraging in zit. Dat is bijvoorbeeld niet handig bij online gamen. Ook zijn de snelheden aanzienlijk lager dan bij glasvezel.

Wat als ik ga verhuizen?

Een glasvezelaansluiting wordt door investeerders gezien als ‘vastgoed’ en is dus een blijvende waardeverhoging voor uw woning of bedrijf. Als zodanig kan een aanwezige glasvezelaansluiting uw woning aantrekkelijker maken voor potentiële kopers.

Zijn er technologische alternatieven?

Glasvezel is op dit moment de snelste en betrouwbaarste technologie. Aangezien met glasvezel de informatie met de snelheid van het licht gaat, is het niet waarschijnlijk dat er een snellere technologie voorhanden komt. De bandbreedte zou in later stadium nog vergroot kunnen worden door het toepassen van meer kleuren licht. Het netwerk wat nu wordt uitgerold, is voor de nabije toekomst toereikend, maar zal wel zo worden gebouwd dat opschaling in de toekomst mogelijk is. Tegenwoordig is het mobiele netwerk ook volop in beweging, 4G wordt al uitgerold en met 5G wordt hier en daar in de wereld geëxperimenteerd. Deze netwerken worden genoemd als alternatieven voor glasvezel. 4G is echter nog lang niet breed beschikbaar en het mobiele netwerk in ons buitengebied heeft op veel plaatsen geen goede dekking. Bovendien is 4G geen volwaardig alternatief voor glasvezel. Via 4G wordt geen televisie aangeboden, snelheden zijn slechts theoretisch en in de praktijk te duur voor dagelijks gebruik. Voor televisie kijken gebruiken veel mensen een satellietverbinding. Voor internet is dit geen goede oplossing, omdat de verbinding storingsgevoelig is bij slecht weer en er een vertraging in zit. Dat is bijvoorbeeld niet handig bij online gamen. Ook zijn de snelheden duidelijk lager dan bij glasvezel.


Aanleg glasvezel

Vragen die betrekking hebben op de aanleg van glasvezel

  • Wordt er in de tuin gegraven?
  • Waar komt de glasvezelaansluiting in mijn woning?
  • Wat is schouwen?
  • Moet ik nieuwe binnenhuisbekabeling aanleggen?
  • Moet ik thuis zijn als glasvezel wordt aangelegd?
  • Hoe word ik op de hoogte gesteld van de planning?
  • Moet ik een contract afsluiten voor een glasvezelaansluiting?
  • Legt Brofiber zelf glasvezel aan?
  • Kan ik na de aansluiting direct gebruik maken van de mogelijkheden van glasvezel?
  • Hoe wordt de aansluiting afgemonteerd?
  • Hoe kan ik lid worden?
  • Ik wil graag een glasvezelaansluiting in mijn bedrijfspand. Kan dat?
Wordt er in de tuin gegraven?

We proberen de overlast van de aanleg zo veel mogelijk te beperken. De aannemer ‘schiet’ daarom de glasvezelkabel onder uw tuin of oprit door (60cm diep) zodat we geen sleuf hoeven te graven. Dit gebeurt met een zogenoemde tuinboring. Een tuinboring is onschadelijk voor uw tuin. Uw tuin en bestrating blijven intact.

Waar komt de glasvezelaansluiting in mijn woning?

Voordat er met de graafwerkzaamheden in uw buurt begonnen wordt, komt er iemand van Brofiber bij u langs om te ‘schouwen’. Samen met ons bekijkt u de meest ideale locatie voor de glasvezelaansluiting in uw woning. Dat is voor veel woningen hetzelfde punt als waar ook nu de kabel voor de telefoon binnenkomt. Bij voorkeur in de meterkast waar ook al een vrij 230 Volt stopcontact zit om straks de glasvezelapparatuur bij u in huis in te kunnen steken.

Wat is schouwen?

Met schouwen bedoelen wij het bekijken en inschatten van de plek in uw woning waar het glasvezelmodem moet komen. Meestal komt deze op de plek waar uw huidige modem nu ook hangt. Bij veel huizen is dit in de meterkast of voor in de woonkamer. Ook bekijkt de schouwer waar de glasvezelkabel uw woning binnen moet komen, hierbij worden de bestaande ingangen en gaten zo veel mogelijk hergebruikt. Omdat u akkoord moet geven voor de aanleg en voor de plekken in huis waar de aanleg plaastvindt, is een schouw belangrijk. Het schouwen vindt huis-aan-huis plaats. Zowel overdag als in de vroege avond. Indien Brofiber meerdere malen niemand thuis treft, geven wij middels een ‘niet thuis-kaart’ aan hoe u ons kunt bereiken voor het maken van een schouw-afspraak.

Bekijk de video

Moet ik nieuwe binnenhuisbekabeling aanleggen?

“Over het algemeen passen de kabels die u in huis heeft gewoon op het glasvezelmodem, hier hoeft u dus niks aan te veranderen. Ook het draadloos internet dat u heeft blijft gewoon bestaan. En vragen kunt u ook voorleggen aan de schouwer of de monteur van de provider.

Let op, het kan wel zijn dat je bekabeling in huis verouderd is waardoor je niet optimaal gebruik kunt maken van het supersnelle internet of haarscherp televesie.”

Moet ik thuis zijn als glasvezel wordt aangelegd?

Als uw woning wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk dient u thuis te zijn. Als er glasvezel in uw straat wordt gelegd hoeft u niet thuis te zijn. Voor de aansluiting bij u thuis zal er eerst iemand van Brofiber langskomen voor een schouwing. Tijdens deze schouwing dient u thuis te zijn. Hier wordt namelijk in samenspraak met u bepaald waar het modem komt en hoe de aanleg plaats zal vinden. We zullen u natuurlijk ruim op tijd informeren over deze afspraak. Bij de volgende afspraak, als de glasvezelmodem wordt geïnstalleerd zal er ook iemand aanwezig moeten zijn in uw woning. U wordt tijdig geïnformeerd over de start van de werkzaamheden in uw straat.

Hoe word ik op de hoogte gesteld van de planning?

Tijdens een informatie brief/avond over glasvezel van Brofiber wordt de planning ook gecommuniceerd. In de weken tot de aansluiting ontvangt u nog meer informatie en wordt u geïnformeerd over uw aansluiting door de aannemer. Omdat de aanleg een repeterend proces is, worden alle betrokken bewoners op de voor hen relevante tijdstippen geïnformeerd. Zolang u geen correspondentie ontvangt, is aanleg in uw straat nog niet aan de orde.

Moet ik een contract afsluiten voor een glasvezelaansluiting?

Nee, de glasvezelkabel wordt alleen in uw woning gelegd wanneer u aangegeven hebt een aansluiting te willen (eenmalig aansluit bedrag). U bent dan echter nog niet meteen geactiveerd, maar heeft nu de keuze om dit te doen. Als u kiest voor snel en betrouwbaar internet en gebruik wilt maken van de glasvezelaansluiting, dan dient u een abonnement af te sluiten, zie de volgende link.

Legt Brofiber zelf glasvezel aan?

Brofiber is de opdrachtgever maar het werkelijke aanleggen van de glasvezelkabel wordt gedaan door aannemers. Brofiber gaat wel zelf het bouwproces ondersteunen waardoor wij persoonlijk betrokken blijven tijdens het bouwproces.

Kan ik na de aansluiting direct gebruik maken van de mogelijkheden van glasvezel?

Ja, zodra de monteur uw glasvezelmodem heeft geïnstalleerd en uw glasvezelabonnement heeft geactiveerd kunt u direct gebruik maken van het supersnelle glasvezelnetwerk van Brofiber. Bent u nog geen klant bij een provider, maar wilt u wel gebruik maken van het supersnelle glasvezelinternet? Kijk dan even welke provider er het beste bij u past.

Hoe wordt de aansluiting afgemonteerd?

Brofiber monteert de glasvezelkabel op een glasvezelaansluitdoos. Met deze doos kun je nog niets, pas als de provider het modem installeert bij de glasvezelaansluitdoos kun je genieten van supersnel internet, HD televisiekijken en voordelig bellen.

Hoe kan ik lid worden?

Via de contactpagina kun je het aanvraag formulier invullen.

Ik wil graag een glasvezelaansluiting in mijn bedrijfspand. Kan dat?

Ook bedrijfspanden worden door Brofiber aangesloten. De providers kunnen u adviseren over de mogelijkheden en abonnementen.


Diensten

Vragen die betrekking hebben op diensten

  • Kan ik mijn bestaande televisie blijven gebruiken?
  • Kan ik gebruik blijven maken van de coaxkabel als ik mijn woning laat aansluiten op glasvezel?
  • Werkt mijn alarmsysteem in combinatie met glasvezel?
  • Werkt pinnen op het glasvezelnetwerk?
  • Kan ik een fax aansluiten op de telefoonlijn?
  • Kan ik mijn huidige telefoonnummer behouden?
  • Kan ik mijn huidige e-mailadres blijven gebruiken?
  • Welke providers gaan hun diensten leveren over het netwerk
  • Waarom zou ik glasvezel nemen als er een 4G of 5G verbinding is?
  • Ik wil alleen internet. Kan dat?
  • Wat is mijn huidige up- downsnelheid
Kan ik mijn bestaande televisie blijven gebruiken?

Als u gebruik maakt van TriNed middels het DVB-C signaal dan kunt u op internet kijken of uw televisie geschikt is voor DVB-C. Dit doet u door het typenummer in te typen bij Google. Als uw televisie geschikt is voor DVB-C dan kunt u de coax kabel rechtstreeks in de tv stoppen / draaien. Dan hoeft hier geen enkel “”kastje”” meer tussen.
Is uw televisie niet geschikt voor DVB-C dan kunt u hier een kastje tussen zetten. Deze zijn eventueel ook tweedehands te verkrijgen.

Kan ik gebruik blijven maken van de coaxkabel als ik mijn woning laat aansluiten op glasvezel?

Tot het moment waarop je besluit over te stappen op glasvezel, blijf je gebruik maken van de bestaande coax- of telefoonkabel. Als je binnen het aansluitgebied woont en een abonnement afsluit voordat de aanleg begint dan wordt de glasvezelaansluiting kosteloos in huis afgemonteerd.  Een enkele provider zoals TriNed kan ook digitale tv (zonder interactiviteit) leveren via de bestaande coaxkabels in huis.

Werkt mijn alarmsysteem in combinatie met glasvezel?

Vrijwel alle alarm- en beveiligingsinstallaties zijn, al dan niet na een aanpassing, prima te combineren met het gebruik van glasvezel. Of dat ook voor uw alarminstallatie geldt, kan de leverancier van de installatie u het beste zelf vertellen. Een belangrijk aandachtspunt in combinatie met een alarminstallatie is natuurlijk de dekking door uw verzekeringsmaatschappij bij eventueel alarm- en gevolgschade. Iedere verzekeringsmaatschappij stelt andere eisen, maar indien uw alarm over glasvezel wordt aangelegd door een gecertificeerd installateur zal het gebruik van glasvezel naar verwachting geen invloed hebben op de dekking. Vraag hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij.

Werkt pinnen op het glasvezelnetwerk?

Ja. Verreweg de meeste PIN-automaten werken werken via internet. Vraag hierover informatie bij de leverancier van uw PIN-apparaat.

Kan ik een fax aansluiten op de telefoonlijn?

Ja, dit is in bijna alle gevallen mogelijk. Dit kunt u navragen bij de fabrikant van uw fax.

Kan ik mijn huidige telefoonnummer behouden?

Ja, u kunt uw huidige telefoonnummer(s) meenemen naar de nieuwe provider. Zeg u telefoonnummer NOOIT op zonder dat daarom verzocht wordt door uw nieuwe provider omdat u anders mogelijk uw nummer wel kwijt raakt.

Kan ik mijn huidige e-mailadres blijven gebruiken?

“Dit hangt af van het soort e-mail adres dat u gebruikt. We maken onderscheid in 3 typen e-mail adressen:
Heeft u een e-mail van uw huidige provider (bijvoorbeeld uwnaam@kpn.nl) dan vervalt deze in principe als u overstapt naar een andere provider. Sommige providers bieden de service om e-mail voor een bestaand e-mail-adres door te sturen naar een nieuw adres. Informeer hierover bij uw huidige aanbieder(provider).
Wanneer u een e-mail-adres heeft via een (gratis) dienst als Hotmail of G-mail (Outlook), dan kunt u deze prima blijven gebruiken in combinatie met het glasvezel en uw eventuele nieuwe provider.
Een eigen e-mail-adres dat u zelf hebt aangevraagd, zoals info@uwnaam.nl . Hiervoor geldt ook dat dit prima blijft werken in combinatie met glasvezel en nieuwe provider.
Het is te adviseren om op dit moment al een Hotmail-, Outlook- of G-mail-adres of dergelijk openbaar (cloud) mailadres aan te maken zodat uw contacten ruim de tijd hebben om uw nieuwe mailadres te leren kennen. Dat is immers onafhankelijk van een provider. Als u in de toekomst op uw lokale glasvezelnetwerk uw voordeel wilt doen met aanbiedingen van verschillende providers, hoeft u dan niet telkens van e-mail-adres te veranderen als u overstapt naar een andere provider.

Welke providers gaan hun diensten leveren over het netwerk

Zie hiervoor diensten

Waarom zou ik glasvezel nemen als er een 4G of 5G verbinding is?

4G of 5G zijn draadloze technieken die niet te vergelijken zijn met het glasvezelnetwerk. Dit omdat het een vaste verbinding ten op zichte van een mobiele verbinding betreft. Mobiel dataverkeer wordt steeds beter maar zal niet op kunnen boksen tegen het snelle en betrouwbare vaste glasvezelnetwerk. Mobiel dataverkeer is afhankelijk van zendmasten en het gebruik per zendmast (dit wordt gedeeld, dus hoe meer mensen gebruik maken hoe minder je krijgt), de hoeveelheid zendmasten heeft invloed op de kwaliteit van de verbinding. Met een glasvezelverbinding ben je altijd verzekerd van goed, snel en betrouwbaar internet. Met 4G of 5G is de kwaliteit altijd afhankelijk van externe factoren.

Ik wil alleen internet. Kan dat?

Ja, dan kun u een internet only abonnement afsluiten. Zie diensten

Wat is mijn huidige up- downsnelheid

“Meet uw internetsnelheid automatisch via de onderstaande speed test.
www.speedtest.net”


Inschrijven

Vragen over de procedure bij inschrijven

  • Hoe kan ik me aanmelden voor een glasvezelaansluiting?
  • Ik wens graag goed voorgelicht te worden voor ik me eventueel inschrijf. Kan dat?
Hoe kan ik me aanmelden voor een glasvezelaansluiting?

Je kunt je aanmelden voor een glasvezelaansluiting door het formulier op brofiber.nl/inschrijven te completeren.

Ik wens graag goed voorgelicht te worden voor ik me eventueel inschrijf. Kan dat?

Naast de informatie hier op de website, kun je ons altijd bellen of mailen voor meer informatie. Daarnaast organiseren we wekelijks tot februari 2023 inloopavonden bij jou in de buurt. Loop gerust eens binnen.


Overige vragen

Alle overige vragen

  • Wanneer is er genoeg deelname?
  • Wat is een open netwerk?
  • Wat is vraagbundeling?
Wanneer is er genoeg deelname?

Dat is op voorhand niet te zeggen. Er kan pas een accurate begroting worden gemaakt als er inzicht is in de hoeveelheid deelnemers per project: pas dan kunnen we daarop de kabelroutes definitief plannen en kan op basis van de detailgegevens offertes worden aangevraagd voor de aanleg van het netwerk bij meerdere aannemers. Vanzelfsprekend zal het project meer kans hebben om te slagen als het aantal deelnemers per gegraven meters hoger wordt.

Wat is een open netwerk?

Dit is een netwerk bedoeld voor het delen van informatie (zoals het glasvezelnetwerk) waar meedere providers hun diensten op kunnen aanbieden. Het netwerk is dus open voor alle providers die glasvezel willen aanbieden en daarover afspraken met Brofiber hebben gemaakt. Echter bij Brofiber is open ook ECHT OPEN, hiermee wordt bedoeld dat ons netwerk ook gebruikt wordt voor vele andere zaken, beveiliging, zorg, lokale tv diensten etc..

Wat is vraagbundeling?

Vraagbundeling is een methode om te toetsen of er binnen een project voldoende animo is voor de aanleg van het glasvezelnetwerk.