WIJ ZIJN ER VOOR U

Vragen over glasvezel?
Brofiber maakt het duidelijk

Veelgestelde vragen over glasvezel en Brofiber

Glasvezel algemeen

Algemene vragen over glasvezel

 • Wat is glasvezel en hoe werkt het?
 • Wat is een glasvezel netwerk?
 • Wat kan ik met glasvezel?
 • Waarom zou ik voor glasvezel kiezen?
 • Is glasvezel duurzaam?
 • Krijg ik met glasvezel ook Interactieve Televisie?
 • Waar kan ik mij aanmelden voor een glasvezelabonnement?
 • Werkt glasvezel sneller als je dicht bij het verdeelstation zit?
 • Waarom is een hoge uploadsnelheid belangrijk?
 • Wat als ik ga verhuizen?
 • Zijn er technologische alternatieven?
Wat is glasvezel en hoe werkt het?

“Glasvezel, ook wel fiber genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezelkabels werken met licht, het verzenden van de data gebeurt door het zenden van licht. Als je een lamp op een glasvezelkabel zet zal je zien dat het licht er aan de ander kant uit komt. Er zit een zeer lage demping op de glasvezelkabel. Door het licht razendsnel aan en uit te zetten onstaat er een patroon, op deze manier wordt de data verzonden. De werking hiervan is door interne reflectie zeer stabiel en supersnel waardoor up- en downloadsnelheid gelijk zijn. Een mooi filmpje van het Klokhuis legt dit nader toe.

Wat is een glasvezel netwerk?

Een glasvezelnetwerk is een netwerk van glavezelkabels dat gebruikt wordt om informatie te verzenden. De kabels liggen in de grond en verbinden huishoudens direct met razendsnel internet. Als je bent aangesloten op het glasvezelnetwerk wordt al het internet via glasvezel verzonden, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld trage koperkabels. Rondom een woongebied ligt een dikke grondkabel die uitkomt in de wijkcentrale. Vanuit deze wijkcentrale wordt de dikke kabel in dunnere kabels verdeeld (de wijkgrondkabel) om verschillende wijken te bereiken. Deze wijkgrondkabel gaat weer over in de grondkabels. Vanuit deze grondkabel wordt de glasvezelkabel naar uw huis getrokken. Dit noemen we ook wel ‘Fiber to the Home’, oftewel ieder huis zijn eigen glasvezel.

Wat kan ik met glasvezel?

Veel, en in de toekomst nog veel meer. Met glasvezel kunt u razendsnel en stabiel internetten, tv-kijken en bellen. Op meerdere apparaten tegelijk en overal in huis. Maar ook steeds meer huishoudelijke apparaten krijgen een eigen internetverbinding. Dankzij glasvezel ontstaan er zo nieuwe diensten op gebied van beveiliging, zorg en entertainment.

Waarom zou ik voor glasvezel kiezen?

Internet en alle toepassingen die daarbij komen kijken maken een steeds groter onderdeel uit van ons dagelijks leven. Gemiddeld per jaar stijgt het data verkeer aanzienlijk. Met glasvezel ben je klaar voor de toekomst. Van computer en mobiele telefoons gaan we langzaam over op televisies, thermostaten en muziekinstallaties die gebruik maken van het internet. Dit vergt veel van de huidige internetkabel, met trage en onbetrouwbare verbindingen als gevolg. Het glasvezelnetwerk kan deze grote capaciteit wel aan en werkt een stuk sneller. De verbinding is sneller, betrouwbaarder en stabieler. De beste optie voor nu en de toekomst.

Is glasvezel duurzaam?

Ten opzichte van traditionele (koper)netwerken verbruikt communicatie via glasvezel veel minder energie. Verder is glasvezel milieuvriendelijk vanwege het feit dat er geen (giftige) metalen in de grond gaan en het is niet geleidend zodat er geen bliksem mee naar binnen kan komen via die glasvezelkabel. Ook heeft een glasvezelnetwerk een langere levensduur en minder onderhoud nodig dan een traditioneel koperen netwerk.

Krijg ik met glasvezel ook Interactieve Televisie?

Ja, dit is een internet gestuurde dienst dus met glasvezel kan dit geleverd worden. Het hangt nog wel af van het type abonnement dat u kiest bij de provider. Bij vrijwel alle aanbieders is interactieve televisie wel inclusief.

Waar kan ik mij aanmelden voor een glasvezelabonnement?

Dit kan via onze contactpagina.

Werkt glasvezel sneller als je dicht bij het verdeelstation zit?

Nee, bij glasvezel maakt dat juist niets uit. Het signaal is dan overal even sterk. Bij een koper verbinding is hierbij wel sprake.

Waarom is een hoge uploadsnelheid belangrijk?

Dat belang gaat veel verder dan het gemak waarmee bijvoorbeeld grote bestanden ‘in de cloud’ kunnen worden gezet. We gaan met z’n allen steeds meer informatie verzenden en ontvangen. Denk daarbij aan interactief televisiebeeld (we stellen steeds hogere eisen aan de kwaliteit en willen over steeds meer zenders beschikken). Maar ook filmpjes en fotoboeken uploaden om deze bijvoorbeeld af te kunnen laten drukken. De afgelopen 7 jaar is de hoeveelheid verzonden data ver-tien-voudigd. De verwachting is dat die hoeveelheid de komende 7 jaar zelfs zal ver-twintig-voudigen! Er komen steeds meer diensten, bijvoorbeeld Zorg-op-afstand. Om dergelijke toepassingen mogelijk te maken, is het niet alleen noodzakelijk dat het beeld van bijvoorbeeld een zorgverlener u snel en goed kan bereiken, maar ook dat úw beeld vanuit uw eigen huis snel en goed ge-upload kan worden naar de zorgverlener. Zorg is niet alleen belangrijk voor mensen die veel met computers doen, maar juist voor iedereen. Dit soort toepassingen zullen in de nabije toekomst een enorme vlucht nemen. Anderen hoeven zich ook geen zorgen over u te maken als er goede ICT middelen beschikbaar zijn. Het ontzorgen van uw omgeving is het meest sterke punt. Voor televisie kijken gebruiken veel mensen een satellietverbinding. Voor internet is dit geen goede oplossing, omdat de verbinding storingsgevoelig is bij slecht weer en er een vertraging in zit. Dat is bijvoorbeeld niet handig bij online gamen. Ook zijn de snelheden aanzienlijk lager dan bij glasvezel.

Wat als ik ga verhuizen?

Een glasvezelaansluiting wordt door investeerders gezien als ‘vastgoed’ en is dus een blijvende waardeverhoging voor uw woning of bedrijf. Als zodanig kan een aanwezige glasvezelaansluiting uw woning aantrekkelijker maken voor potentiële kopers.

Zijn er technologische alternatieven?

Glasvezel is op dit moment de snelste en betrouwbaarste technologie. Aangezien met glasvezel de informatie met de snelheid van het licht gaat, is het niet waarschijnlijk dat er een snellere technologie voorhanden komt. De bandbreedte zou in later stadium nog vergroot kunnen worden door het toepassen van meer kleuren licht. Het netwerk wat nu wordt uitgerold, is voor de nabije toekomst toereikend, maar zal wel zo worden gebouwd dat opschaling in de toekomst mogelijk is. Tegenwoordig is het mobiele netwerk ook volop in beweging, 4G wordt al uitgerold en met 5G wordt hier en daar in de wereld geëxperimenteerd. Deze netwerken worden genoemd als alternatieven voor glasvezel. 4G is echter nog lang niet breed beschikbaar en het mobiele netwerk in ons buitengebied heeft op veel plaatsen geen goede dekking. Bovendien is 4G geen volwaardig alternatief voor glasvezel. Via 4G wordt geen televisie aangeboden, snelheden zijn slechts theoretisch en in de praktijk te duur voor dagelijks gebruik. Voor televisie kijken gebruiken veel mensen een satellietverbinding. Voor internet is dit geen goede oplossing, omdat de verbinding storingsgevoelig is bij slecht weer en er een vertraging in zit. Dat is bijvoorbeeld niet handig bij online gamen. Ook zijn de snelheden duidelijk lager dan bij glasvezel.